Jaarplan 2024

Onderzoeker Edwin Keijsers van Wageningen University & Research is een van de sprekers tijdens het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen & papier en textiel’ op 9 december. Keijsers is expert op het gebied van gebruik van biobased grondstoffen voor de productie van onder meer papier. Tijdens het mini-symposium in Zoetermeer is daarnaast aandacht voor onder meer het tomaten-T-shirt.

Reststromen gebruiken voor de Biobased economie biedt enorme kansen voor de Greenport. Maar hoe zien die kansen eruit? Hoe zijn ze te verzilveren? En hoe werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen hieraan samen? Daarover gaan drie themaweken die Biobased Greenport West-Holland en het project Bioboost dit najaar organiseren.

Eerder dit jaar waren ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ en ‘De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek’. Van 9 tot en met 13 december is ‘De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel’. Tijdens deze week is er onder meer een excursie naar Schut Papier op 12 december en een mini-symposium op 9 december.

Papier en textiel

Het mini-symposium vindt plaats in HortiVERSum in Zoetermeer. Eén van de sprekers is onderzoeker Edwin Keijsers van Food and Biobased Research van Wageningen University & Research. Samen met de industrie ontwikkelt hij nieuwe processen en producten uit biobased grondstoffen, zoals papier en karton uit hennep en tomatenstengel.

Marieke de Hoop, oprichter van Papiermakerij De Hoop en PapierLab Rotterdam, werkt aan de Lampèrge: een lichtobject gemaakt met aspergepapier. De Lampèrge is de kroon op haar 10-jarig onderzoek naar het vinden van nieuwe toepassingen van agrarische afvalstromen door middel van papier. Marieke de Hoop en Nicole Schluep van PapierLab geven tijdens het mini-symposium hun visie op het opwaarderen van schijnbaar waardeloos organisch materiaal.

Het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK) heeft als missie de kennisinfrastructuur in de Nederlandse papier- en kartonindustrie te versterken. Michiel Adriaanse is Programmacoördinator Vezelgrondstoffen bij KCPK en zal ingaan op het gebruik van plantaardige producten voor de productie van papier.

Van tomatenplanten is ook textiel te maken. Een consortium bestaand uit Greenport West-Holland, BlueCity Lab, Maurice Wubben, Duijvestijn Tomaten en United Oceans werkt aan de ontwikkeling van een tomaten-T-Shirt. Nienke Binnendijk, Business Director bij BlueCity Lab vertelt hoe het consortium tewerkt gaat, en wanneer het T-shirt op de markt komt.

Het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen & papier en textiel’ is op 9 december van 12.30 tot 15.30 uur in HortiVERSum, Louis Pasteurlaan 6, 2719 EE Zoetermeer.

12 december: Excursie Schut Papier

Enkele dagen na het mini-symposium is er een excursie naar Schut Papier. De historie van Schut Papier in Heelsum voert terug naar de Gouden Eeuw. In 1618 wordt in Heelsum papierfabriek ‘De Veentjes’ gesticht. Deze fabriek werd bijna 100 jaar later overgenomen door de familie Schut. Vandaag de dag loopt Schut Papier voorop met innovatieve programma’s om organische vezels uit reststromen te gebruiken voor bio-based papierproducten. Op donderdagmiddag 12 december van 10.30 tot 13.00 uur kunt u deelnemen aan een excursie bij dit boeiende bedrijf.

Aanmelden

Deelname aan het mini-symposium en de excursie is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan online via onze website.



Pin It on Pinterest