Jaarplan 2024

Eten heeft veel dimensies. Eten geeft om te beginnen energie. En als je goed eet – dus met de juiste verhouding macronutriënten en micronutriënten – dan kan je ervoor zorgen dat je gezond oud wordt. Eten is ook een moment van rust. Even de computer uit en naar je bord staren en bewust zijn van wat je eet. En eten zorgt voor goede gesprekken en voor verbinding met je disgenoten.

Daarom organiseerden we afgelopen week een diner pensant over de ruimtelijk-economische toekomst van het cluster. Een ‘diner pensant’, hoor ik u denken? Jazeker. Tijdens zo’n diner is er ruimte voor ontspannen en inspirerende gesprekken met andere deelnemers. Daarvoor hadden we overigens ook een zeer inspirerende locatie gevonden, namelijk OK Plant, een van de duurzame en inspirerende  bedrijven in de Greenport. Die samen met hun klanten, de retail, consumenten verleid tot de aankoop van groene en bloeiende planten om de omgeving een beetje mooier en gelukkig te maken. 

Voor het diner hadden we een groot deel van ons triple helix-netwerk uitgenodigd en (jonge) ondernemers die we nog niet zo goed kennen – en zij ons nog niet. En dat hebben we geweten. Er waren ruim zestig deelnemers: van ondernemers tot onderwijsprofessionals, en van bestuurders tot kennisdragers. Zij kwamen wegens de twee beloften die we deden: vers en gezond eten én goede gesprekken.

Die gesprekken gingen dus over de toekomst van ons cluster, en dan vooral: welke rol speelt het Greenport-cluster in 2050 in deze regio? 2050 is nog ver weg. Maar als we dan nog een vitaal cluster willen zijn, met impact op de economie én de maatschappij, dan moeten er nu al keuzes gemaakt worden.

Daarvoor hebben we een aantal scenario’s – denkbeelden- ontwikkeld. Die kwamen ter sprake tijdens het diner. De belangrijkste vraag aan de deelnemers: wat is ons verdienvermogen van morgen? En hoe past dat verdienvermogen in de regionale ruimte, die wij delen met andere clusters en waar we ook wonen en recreëren?

Dat leverde fantastische verhalen, meningen en ervaringen op. Ik heb af en toe ademloos geluisterd (wie mij kent weet dat dat zelden gebeurt). En ook dat hoort bij eten: stil luisteren naar je tafelgenoten, en de woorden laten indalen, net als het heerlijke maal.

Het mooie was: het waren geen loze woorden. Alle sprekers voelden zich diep betrokken bij de  toekomst van ons mooie cluster in de regio en de (inter)nationale kansen.  Daardoor was elk woord raak. Via deze weg bedank ik dan ook iedereen die bij het diner aanwezig was.

Zijn we nu klaar? Zeker niet. Zo organiseren we op 30 juni een volgende dialoog: dan gaan we onze (dus ook die van u) strategie verder aanscherpen. Want 2050 klinkt als verre toekomst, maar we willen de snelheid erin houden. Er zit blijkbaar energie op dit onderwerp, zoals je dat tegenwoordig zegt.

Een kleine brug: er zit ook energie op digitalisering. Daarom is ‘Green & Digital’ het thema van ons Jaarevent op 10 juni bij Van Gelder groente en fruit in Ridderkerk (op de Dutch Fresh Port). Het gaat snel met het aantal aanmeldingen, dus wacht niet te lang. En ik hoop u na afloop – onder het genot van een gezonde snack – dan ook weer te kunnen spreken over onze gezamenlijke toekomst.

Jolanda Heistek
Directeur Greenport West-Holland



Pin It on Pinterest