Jaarplan 2024

Ruim zestig vertegenwoordigers uit de triple helix kwamen maandagavond 23 mei bij elkaar voor een ‘diner pensant’ in de kas: de beste plek om in gesprek te gaan over de ruimtelijk-economische toekomst van het cluster. Hoogleraar Erik Stam riep in een videoboodschap deelnemers op ‘toekomstmakers’ de ruimte te geven. En meer aandacht om ‘van buiten naar binnen’ te kijken. Voorzitter Meindert Stolk riep op om het gesprek te blijven voeren in het Greenport-netwerk. 

Hoe ziet het regionale tuinbouwcluster er in 2050 uit? Daarvoor ontwikkelt het triple helix-cluster Greenport West-Holland voor en door ondernemers een Ruimtelijk Economische Strategie, die invulling geeft aan de strategie Feeding and Greening the mega-cities. We hebben een cluster van internationaal topniveau, verbonden met de hele wereld en een belangrijke economische motor in de regio. Tegelijkertijd opereren we in een steeds drukkere stedelijke omgeving. We willen een gezamenlijk antwoord formuleren op ons verdienvermogen van morgen, op verduurzaming en op de ruimtelijke inpassing van ons cluster. De ruimtelijk-economische strategie stuurt straks onze onderlinge samenwerking en helpt om ons cluster te positioneren op regionale, landelijke en internationale (investerings)tafels.  

Daarbij wordt het Greenport-cluster bezien als één samenhangend systeem en staat de gezamenlijke kracht centraal. De strategie is nadrukkelijk een uitnodiging tot samenwerking in de drukke regio.

Als eerste zijn een drietal scenario’s ontwikkeld. Vanuit de scenario’s hebben we – in gesprekken met ondernemers, overheden en kennisinstellingen – de hoofdlijnen voor de strategie gedestilleerd: een gedeeld toekomstbeeld voor Greenport West-Holland. Dat toekomstbeeld vraagt de komende tijd om nadere uitwerking. Tijdens het ‘diner pensant’ is dit toekomstbeeld besproken.

Lange termijn
“Waar staan we en hoe kunnen we samen verder?”, vroeg voorzitter Meindert Stolk (voorzitter van de Greenport, gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland. “We moeten laten zien hoe aantrekkelijk we zijn om in te werken. Het is niet alleen van wat we morgen voor elkaar moeten krijgen, maar ook op de lange termijn. De icoonprojecten helpen ons om dat concreet te maken.”
Fabian van der Horst (Inholland): “We doen veel samen maar als het spannend wordt gaan we rapporten maken. Dat moet anders.” Monique Grootscholten (MG Grand/Zentoo): “We weten wel dat we nogal wat te bieden hebben, nu de rest nog! We willen een ecosysteem in onze Greenport met internationale animo waarbij talent elkaar komt opzoeken. We moeten ons daarbij ook afvragen wat jongeren willen. De dynamiek in leeftijden vinden we namelijk supergaaf!”

Een van de scenario’s had betrekking op het beeld ‘De proto-polder’. Erik Persoon, Forever Plants, bestuurslid Greenport West-Holland: “Een proto-polder gaat verder dan alleen een demonstratieproject. Het is een sociaal construct waar individuele processen van stakeholders bij elkaar worden gebracht en waarbij ook met bewoners in gesprek wordt gegaan.

Volgende bijeenkomst op 30 juni
Donderdag 30 juni is de volgende bijeenkomst om de strategie aan te scherpen. Tijdens deze bijeenkomst geven we samen verder vorm aan de strategie voor de belangrijkste ruimtelijk-economische thema’s:

  • Innovatie en marktontwikkeling
  • Arbeidsmarkt en behouden van talent voor de sector
  • Veranderend ruimtegebruik
  • Energie, water en circulaire productie
  • Agrologistiek, infrastructuur en mobiliteit
  • Leefbaarheid en inpassing in de regio

Wilt u daarbij zijn? U kunt zich nu aanmelden.



Pin It on Pinterest