Jaarplan 2024

Er zijn veel goede, inspirerende voorbeelden van biobased oplossingen. Die staan verzameld op de website Bioboost-platform.com. Eén daarvan is Theelers, de thee van reststromen.  Charl Goossens, één van de vier betrokkenen bij Theelers. Thee gemaakt van innovatieve Nederlandse teelt. Hij neemt ons mee in het ontstaan van Theelers en de toekomst hiervan. “Theelers is een thee die zowel lekker, gezond én in Nederland gekweekt is.” Bij het bezoek van minister Staghouwer heeft Jolanda Heistek een zakje thee aan de minister aangeboden, namens de Theelers. Hoe is het idee voor Theelers ontstaan?

“Wij, Corn. Bak B.V., De Kruidenaer, Westlandpeppers en Gova, kennen elkaar van het Biobased platform van Greenport West-Holland. Een platform over het gebruik van plantenstoffen. Met z’n vieren waren we erg enthousiast en zo zijn wij twee jaar geleden rond de tafel gaan zitten met de Greenport. De centrale vraag: kunnen wij samen iets doen met de planten die wij kweken? Mijn onderzoekslab Varta had al onderzoek gedaan naar de krachten die de vier planten bezitten. Hoe kunnen we dit verwerken tot een product? Dit is uiteindelijk een thee geworden.”

Wat maakt de thee van Theelers uniek?

“Theelers is een thee die zowel lekker, gezond én in Nederland gekweekt is. Dit maakt het innovatief. Neem de bromelia: van nature een bloem waar wij naar kijken, terwijl het ook een krachtige plant is als het gaat om voedingsstoffen. Theelers kijkt verder dan de functie die de plant op dit moment heeft. Dit onderbouwen we met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn de ingrediënten gekweekt in Nederland; we zijn volledig transparant over de herkomst. Andere kruidenthee komt vaak uit het buitenland en heeft een grotere CO2-footprint. Onze thee wordt verkocht als losse thee. Zo worden mensen zich bewust van het gebruik van verpakkingsmateriaal.”

Theelers bestaat bijna twee jaar; hoe gaat het nu?

“Binnenkort komt er een nieuwe blend uit. Deze gaat ‘Bijzonder Fris’ heten. Op het einde van dit jaar zijn dit er vier nieuwe blends. Na het uitbrengen van onze eerst theesoort, Theelers First, beseften we dat één thee nog geen thee is. Je hebt meer variëteiten nodig om een thee op de markt te kunnen zetten.”

Wat zijn de volgende stappen voor Theelers?

“De volgende stap is dat wij meer soorten thee op de markt brengen, ook in samenwerking met andere ondernemers. Daarnaast willen we kijken of er nog restproducten zijn waar gezonde voedingsstoffen in zitten om tot thee te verwerken. Om erachter te komen of een product bruikbaar is, doen we eerst een screening. Is een plant bruikbaar en welk onderdeel is bruikbaar? Van één blad kun je wel tien soorten thee maken. Er zit een wereld van verschil tussen een jong en een oud blad. Maar ook of het blad gedroogd is op dertig of vijftig graden. Daarnaast moeten de voedingsstoffen behouden blijven in het verwerkingsproces. En het moet lekker zijn om te drinken natuurlijk.”

Wat heb je geleerd uit het proces wat Theelers heeft doorgemaakt?

“Bij het maken van een thee komt meer kijken dan je denkt. Het is een proces van onderzoek doen en heel veel proeven. Ook de marketing is belangrijk. Hogeschool Avans heeft daar een onderzoek naar gedaan. De thee is gezond voor je lichaam, maar aan wie bied je het? De gezondheidseffecten zijn voor diabetespatiënten, maar het concept is meer geschikt voor millennials. Dat brengt marketinguitdagingen met zich mee. Ook Greenport West-Holland heeft hier een rol in gehad. Zij waren telkens de spiegel voor onze ideeën. Net als de theesommelier die ons bijstond. Dat was nodig, want ik ben niet zo’n fijnproever.”

Welke andere plannen heb je voor de toekomst?

“Als het gaat om Theelers, zijn we bezig met onze eigen thee uit te breiden naar verschillende blends. Ook zijn we op zoek naar reststromen van andere telers om daar bruikbare productie uit te halen. In een ander project gaat het om fermentatietechnieken. Zowel met voedingsgewassen, als met sierteeltgewassen. Iedereen kent de weckpotten die onze oma’s vroeger hadden. Dit doen wij nu ook, maar op grote schaal in ons fermentatielab.”



Pin It on Pinterest