Jaarplan 2024

De agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden door verpakkingen van andere materialen. Maar soms zorgt plastic wél voor de minste milieubelastig. Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten’ in het World Horti Center in Naaldwijk.

De bijeenkomst ‘Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten’ op 21 januari werd georganiseerd door Greenport West-Holland, gemeente Westland en Nederland Circulair en trok circa 70 deelnemers. Zij waren afkomstig uit de gehele tuinbouwketen (zoals toelevering, telers, groothandel en retailer), maar ook van daarbuiten.

Hoge ambities

Wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland opende de bijeenkomst in het World Horti Center. Ze vertelde over het groeiend aantal initiatieven in de maatschappij om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo maakte supermarktketen Marks & Spencer onlangs bekend voortaan groenten en fruit los te verkopen. Hiermee willen zij het gebruik van plastic met 1.000 ton beperken.

Directeur Freek van Eijk van Nederland Circulair liet zien hoe groot de afhankelijkheid van plastic is en welke gevolgen dat heeft op natuur en milieu. Slimme oplossingen om die afhankelijkheid te beperken zijn er voldoende, aldus Van Eijk: van het delen van producten tot slim hergebruik. “Nederland is hierin gidsland.” Hij toonde zich verheugd met de opzet van de bijeenkomst ‘Minder Plastic, meer business in de Greenport-keten’. “Jullie ambities om problemen op te lossen zijn hoog.”

Zes workshops

De bijeenkomst bestond – na het plenaire deel – uit zes workshops over drie thema’s: Plastics in de Groente en Fruit Keten. Plastics in de Bloemen en Planten keten en Plastics in het teeltsysteem. Per tafel werd gediscussieerd over alternatieven voor plastic. Zijn er bijvoorbeeld andere oplossingen voor plastic kratten voor bloembollen of voor gewastouwtjes en zijn de plastic verpakkingen om vruchtgroenten echt nodig?

Tijdens die discussies bleek dat alternatieven niet per se beter zijn. Hergebruik van plastic kan soms zorgen voor een lagere milieubelasting, op voorwaarde dat het volledig wordt gerecycled. Hergebruik van plastic of van alternatieven werkt echter vooral goed als de reststromen zuiver zijn: deze hebben de meeste waarde in een circulaire economie.

Een ander aspect betreft de eigenschappen van plastic. Zo zijn komkommers verpakt in plastic langer houdbaar, maar veel consumenten en NGO’s willen zo snel mogelijk van deze verpakkingen af.

De algemene conclusie was dat er niet één goede oplossing is: per situatie moet beoordeeld worden of plastic kan worden weggelaten, verminderd of vervangen door alternatieven. Deelnemers aan de bijeenkomst waren enthousiast over de inspiratie die ze opdeden. Daarnaast zijn door verschillende partijen vervolgafspraken gemaakt over een aantal concrete onderwerpen



Pin It on Pinterest