Jaarplan 2024

In het Vlaamse Rumbeke-Beitem is op 21 juni de bijeenkomst ‘Agro-food reststromen: van kostenpost naar inkomstenbron’. Tijdens deze bijeenkomst vertellen ondernemers in reststromen hun succesverhaal. Daarnaast lichten partners uit het BioBoost-project over hun onderzoek. Het Biobased programma van de Greenport is via onze partner, gemeente Westland, betrokken bij de uitvoering van het interregproject BioBoost. Deelname aan de bijeenkomst is gratis.  

In het BioBoost project wordt onderzoek gedaan naar en worden kansen gezocht voor Agro-food reststromen. Op donderdag 21 juni 2018 organiseert BioBoost een seminar met de titel: “van kostenpost naar inkomstenbron”. Tijdens dit seminar zal een update gegeven worden over de voortgang van het onderzoek en zullen verschillende succesvolle ondernemers hun initiatieven kort presenteren. Dit seminar wordt gehouden bij Inagro in Beitem, België en is gratis toegankelijk.

Programma

12.30:    Ontvangst met reststromen lunch

13.30:    Verwelkoming – Veronique De Mey, Inagro

  • Toelichting van het project Bioboost – Jeroen Straver, Gemeente Westland
  • State of the Art of Waste Streams in UK, Netherlands and Belgium – Dr. Lydia Smith, Head of Innovation Farm, NIAB. Vertaling wordt voorzien.
  • Wettelijk kader rond het gebruik van biomassa – Ann Braekevelt, OVAM
  • De biogebaseerde keten in de praktijk: van reststromen naar producten – Tjibbe Winkler, Gemeenschappelijk Initiatief realisatie Duurzame Ontwikkeling (GIDO)

15.00 :        Koffiepauze

15.30:        Succesverhalen met reststromen van ondernemers in de biogebaseerde economie:

  • Sign/Van Blankensteyn zeepmakers: Schoonmaakmiddelen op basis van restromen uit de glastuinbouw.
  • Tomabel: Binnen de Tomabel-Tomaten aanvoer op de REO-veling denkt men eraan om een gedeelte van het product dat aan een bodemprijs wordt verkocht, te verwerken tot een nieuw product zoals tomatensappen.
  • Greenyard – SUSKOOL project: Optimale valorisatie van bloemkoolteelt voor de diepvriesindustrie.
  • Millibeter: Het bedrijf zet zwarte wapenvliegen in om afval en mest te transformeren tot grondstoffen voor de chemische industrie en veevoeder.
  • Meam: Een Belgisch bedrijf, gespecialiseerd in industriële microgolftechnologie. Ze bespreken de mogelijke toepassingen van microgolftechnologie in de voedingsindustrie, met focus op de stabilisatie van reststromen.
  • KOMOSIE/Foodsavers: KOMOSIE, gekend van De Kringwinkels en Energiesnoeiers, gaat op zoek naar nieuwe opportuniteiten die een link hebben met sociale economie en milieu. KOMOSIE zet in op foodsavers. Dit zijn organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten.
  • Verduyn: Een familiebedrijf dat verschillende soorten verse groenten teelt, wast, sorteert, trieert, snijdt, verpakt en verkoopt. Ze hebben de ambitie om groentereststromen te valoriseren.

17.30:    Afsluitende receptie – netwerkmoment

Locatie

Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem

Inschrijven

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Gebruik hiervoor het online aanmeldformulier >>.

Meer info   

Veronique De Mey, E veronique.demey@inagro.be , T +32 (0)51 27 33 90



Pin It on Pinterest