Jaarplan 2024

Hoe kunnen glastuinbouw-ondernemers meer natuur-inclusief ondernemen? Daarover organiseert Greenport West-Holland op donderdag 29 juni een symposium in het World Horti Center in Naaldwijk. Dagvoorzitter is Helma Verberkt, directeur van Artemis.

Tijdens het Symposium natuur-inclusieve tuinbouw geven enkele telers en toeleveranciers, zoals LS-Santini en Stolk Brothers, hun visie. Daarnaast zijn er presentaties en workshops over onder meer plantweerbaarheid, biomimicry en het monitoren van insectenranden.

Datum en locatie
29 juni, 12:30 tot 18:00
World Horti Centre, Naaldwijk

Programma

12:30 Inloop

13:00 Start Symposium natuur-inclusieve tuinbouw

  • Opening dagvoorzitter Helma Verberkt, Directeur Artemis
  • Presentatie Eveline Stilma, Programmamanager biodiversiteit Greenport West-Holland: Inleiding in het concept natuur-Inclusieve tuinbouw.
  • Videointerview vitale potgrond Pieter Stolk. Potplanten anthurium, Stolk brothers. Weerbare potgrond en het effect op plantvitaliteit in het schap.
  • Presentatie Roeland Berendsen, Principal Investigator Plant-Microbe Interactions, UU: Wat is het effect van het microbioom op plantweerbaarheid?
  • Videointerview Theo van de Knaap, Vanderknaap Ecoconsultancy + teler (de Landscheiding): Leven genereert leven en dat geeft de tuinder vreugde en vertrouwen in de teelt. Natuur inclusieve-tuinbouw in de praktijk. Van het bestrijden van ziekten en plagen naar het opbouwen van een weerbaar agro-ecosysteem.
  • Presentatie Mauro Gallo, Associate lector biomimicry Inholland. Ontwerp van technologie geïnspireerd door de natuur, waarvan de toepassing ondersteunend is aan natuur inclusieve-tuinbouw.
  • Videointerview weerbaar telen Koppert + Chrysantenteler Harry Wubben: Door het toevoegen van bodemleven is minder minerale stikstof nodig terwijl de plant vitaler is.
  • Presentatie Gerben Messelink, research entomologist WUR Proefstation Bleiswijk. Resultaten uit het onderzoek naar aantrekkingskracht op insecten van speciaal ontworpen functionele biodiversiteit naast de kas bij telers in het Oostland in samenwerking met GTNL en in bomen naast kassen bij telers in Bommelerwaard.
  • Videointerview Op weg naar bio Groenteteelt Rijk Zwaan + zaadteler Cor van de Berg, Bergbloemen: Uitvoeringsprogramma chemie-vrij zaden opkweken door tuinders in het Westland.
  • Paneldiscussie met telers en toeleveranciers uit de video’s

15:15 Pauze

15:45 Workshops: Hoe kunnen we met elkaar natuur-inclusief telen verder brengen, met als einddoel chemie-vrij ten behoeve van de biodiversiteit?

A. Verdienmodel Natuur- inclusieve tuinbouw
Margreet Boersma-de Jong Lector duurzaam financieren & Ondernemen en Gerry Kouwenhoven MBA, Associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw, Hogeschool Inholland: “Kan de tuinbouw winstgevend worden getransformeerd naar een natuur-inclusief model voor tuinders, de keten en het gebied? Sommige tuinders hebben al stappen genomen en behalen winst door het telen van gewassen in een agro-ecosysteem. Dit resulteert in weerbaardere en sterkere gewassen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de kwaliteit, maar ook op de financiële kosten. We willen onderzoeken of deze veranderingen leiden tot een financieel houdbaar businessmodel in zijn geheel. Dit zal andere tuinders inspireren om ook over te stappen. Met behulp van value webs kunnen we de ondersteunende context zichtbaar maken die nodig is voor deze verandering. Doe met ons mee tijdens deze workshop en start het onderzoek naar een winstgevende natuur-inclusieve tuinbouw.”

B. Natuur inclusieve tuinbouw in het onderwijs – opleiden van adviseurs
Frank van der Helm, Hogeschool Inholland. Docent/onderzoeker. Leren doe je voor de toekomst. Voor de inrichting van het tuinbouwonderwijs is het belangrijk vooruit te kijken naar die toekomst om met studenten te werken aan de juiste kennis en vaardigheden. Maar, wat is er nodig om natuur-inclusief te produceren, wat levert het op en welke bijdrage kan het hoger onderwijs hieraan leveren? Wat doen we nu al, bijvoorbeeld op gebied van weerbaar telen en welke ambitie zou het hoger tuinbouwonderwijs moeten hebben? In een interactieve sessie brengen we de kaders in kaart.

C. Verdieping weerbaar telen in de praktijk
Jantineke Hofland-Zijlstra, Weerbare Plant. Frank Hoeberichts, Eurofins: We gaan we in op de toepassing van weerbaar telen in de praktijk, met aansprekende voorbeelden van telers en delen een nieuw concept voor het stimuleren van weerbare plantengroei, namelijk de ‘Schijf van Weerbaarheid’. Verder gaan we in op hoe je weerbaarheid kunt meten aan de plant en in het substraat zichtbaar maakt.

17:15-18:00 Sluiting en borrel

Aanmelden

U kunt online aanmelden.

 



Pin It on Pinterest