BioBoost nieuwsbrief maart 2019 Geen afbeeldingen? Webversie Interreg 2 Zeeën secretariaat organiseert Video Awards 2019 gedurende het Mid-Term Review evenement op 25 en 26 april in GentEen groot aantal partner organisaties van diverse Interreg 2 zeeën projecten hebben een filmpje geproduceerd om hun activiteiten en resultaten te laten zien vanuit het project. BioBoost heeft met betrekking tot kweken van insecten het filmpje ‘virtual exploration of the practice centre insect breeding of Inagro’ gemaakt. Dit filmpje is ingestuurd bij het Interreg 2 Zeeën secretariaat voor de Video Awards 2019 en we zijn nu genomineerd! U kunt het filmpje nu bekijken en uw stem uitbrengen. U kunt dit doen tot 14 april. Klik op onderstaande button en kies op de website voor "BioBoost". BioBoost ‘Inventory’ gereedHet BioBoost partnerschap heeft een document gepubliceerd dat inzicht geeft in de drie tuinbouwregio’s waarop het project zicht primair richt: de regio Roeselare in Vlaanderen (België), het Westland gebied (Nederland) en het Lea Valley gebied met een verwijzing naar Kent (VK). De Inventory duidt de betekenis van een circulaire en bioeconomie voor de tuinbouw en beschrijft voor deze regio's de belangrijkste gewassen en bijproducten en afvalstromen. De Inventory vormt een gezamenlijke basis van het partnerschap om effectieve acties vorm te gaan geven en om een meer circulaire bioeconomie voor de tuinbouw te stimuleren.In de deelnemende regio’s, maar uiteindelijk ook op landelijke schaal. De inventarisatie dient als input voor strategieën en benaderingen die later in het project zullen worden uitgewerkt. De Inventory is ook interessant voor iedereen ie geïnteresseerd is in een duurzame tuinbouw. Rapport ‘Stabilisatiemethoden en -technieken’Op basis van contacten met telers en de verwerkende industrie, selecteerden projectpartners ILVO en VIVES een aantal gewassen en bijproducten om de geschiktheid van een aantal specifieke stabilisatietechnieken te bepalen, als een eerste stap naar een betere benutting van de tuinbouw biomassafracties, die in het productieproces blijven. BioBoost onderzoek leidt tot “gezond” Yacón ijsNa heel wat testen is het VIVES gelukt om binnen het BioBoost project een lekker en “gezond” yacón ijs te maken. Dit bleek uiteindelijk een veel grotere uitdaging dan aanvankelijk gedacht, maar de aanhouder wint. Doelstellingen voor het onderzoek zijn: - Yacón ijs maken van yacón pulp (een nevenstroom bij het maken van yacón siroop Yacón is een nieuw opkomende groente (knol gewas), met als groot voordeel dat het rijk is aan inuline, een prebioticum met gezondheidsbevorderende eigenschappen (bv tegen diarree). Inuline is een koolhydraat (fructo-oligosaccharide (FOS)), een verzamelnaam voor suikerketens die niet door de mens gemetaboliseerd kunnen worden en dus een lage calorische waarde vertonen wat interessant is voor personen met diabetici of obesitas. Oogsten spruitentelers binnenkort allemaal spruitkoolstokken?Na de oogst blijven spruitkoolstokken en -bladeren meestal achter op het veld als bodemverbeteraar. Enkele telers gebruiken de stromen ook als vers voeder voor hun dieren. Daarnaast kunnen de vezelrijke stokken ook verwerkt worden tot papier of karton. Tijdens een bijeenkomst in het Nederlandse “De Heen” bespraken onderzoekers en landbouwers de mogelijkheden van deze reststroom. Bespreking tussen de projecten BioBoost & InDIRECTInDIRECT werd vertegenwoordigd door de leading partner VITO, voor BioBoost waren Inagro en Vives aanwezig. Het gesprek werd gevoerd over het werk rondom insecten. Het einde van afval: naar een circulaire economieVolgens Jeroen Straver van de gemeente Westland is er nog veel werk aan de winkel, al worden voorzichtig de eerste successen geboekt. Studenten VIVES ontwikkelen dipsaus met reststromen voor BioBoostVecheese, een onderneming van zes studenten agro- en biotechnologie van Bioboost partner VIVES, ontwikkelde binnen het project een gezonde en duurzame dipsaus. Door studenten te laten experimenteren met nieuwe mogelijkheden voor reststromen ontstaan meer nieuwe toepassingen. De dipsaus is gemaakt van groenten die de winkelrekken niet halen, omdat ze geen mooie vorm of kleur hebben. “Als deze groenten niet worden gebruikt, blijven ze op het veld van de landbouwer liggen,” vertelt studente Joyce Butaye. “Met ons producten willen we groenten die niet mooi genoeg zijn, maar wel vers en kwalitatief een nieuw leven geven”. De studenten willen de kijk van de consument veranderen en zorgen voor minder voedselverspilling. Bovendien gebruiken ze biologisch afbreekbare verpakking. |