Jaarplan 2024

Bizar. Nog maar twee maanden geleden was corona een klein woordje dat we vooral uit de krant en het NOS Journaal kenden. En nu is er niemand, niemand in de wereld wiens leven onveranderd is. Als in een tijdmachine schoten we van het ‘oude normaal’ naar een crisissituatie, op weg naar het ‘nieuwe normaal’.

In een ongekend korte tijd hebben we ons leren aanpassen. Op grote schaal, zoals de nationale noodmaatregelen voor onder meer ondernemers. Op middelgrote schaal, zoals bedrijven die hun werkwijze anders hebben ingericht, en bijvoorbeeld thuiswerken als het ‘nieuwe normaal’ mogelijk hebben gemaakt. En op kleine schaal, zoals ouders die plots leerkracht moesten spelen én zelf moesten leren hoe digitaal overleg sites werken. Hele dag achter je beeldscherm is nu niet alleen meer de ‘hobby’ van kinderen, maar nu ook voor ons en onze ouders ‘het nieuwe normaal’. (Wat dat betreft ben ik er blij mee dat we in de Greenport-organisatie al langer veel digitaal werken, en dus gewend waren aan de Cloud, webinairs en video vergaderen. Ook deze Update is tot stand gekomen zonder ‘iemand op 1,5 meter afstand te zien’).

Ook in de tuinbouw is de afgelopen maanden veel werk gestoken in aanpassen aan de crisissituatie. Dat gebeurt op groot, sectoraal niveau, onder meer door het goede werk door de gezamenlijke Crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw, onder regie van Greenports Nederland, dat zich hard maakt voor onder meer het noodfonds. En dat kon alleen zo snel omdat ‘het netwerk werkt’. En dat gebeurt op middelgroot (op bedrijven en organisaties) en klein niveau (door individuele medewerkers). Chapeau voor het aanpassingsvermogen.

En dat brengt me bij Charles Darwin. Die schreef: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.” Wat nu lijkt op een crisis, zullen we ons later herinneren als een grote verandering. Een ‘Tijdperk Van Verandering’, om in de woorden van Jan Rotmans te spreken.

Maar de tuinbouw is geen natuurlijke omgeving waar we rustig wachten wie wint. Het is een ecosysteem van bedrijven, mensen, economische belangen, gezonde en mooie producten. Bedrijven en organisaties in de problemen kunnen voor een ongewenst domino-effect zorgen.

Daarom zijn individuele belangen óók algemene belangen. Het is in het belang van de sector dat we allemaal sterk blijven, en gezond uit de crisis komen. Daarom een oproep aan alle ondernemers in de sector: laat het ons weten als u niet uit de voeten kunt met de noodmaatregelen. Die knelpunten kunnen we dan op de tafels van het landelijk overleg brengen, zodat daar aan het knelpunt gewerkt kan worden. Bovendien helpen uw signalen voor het maken van toekomstscenario’s voor de sector en uw eigen en onze toekomst. Want als het goed gaat met u, dan gaat het goed met ons.

Meer dan ooit geldt het adagium: samen sterk. Samen krijgen we corona onder controle. En samen houden we de sector gezond.

Jolanda Heistek
Programmamanager



Pin It on Pinterest