Jaarplan 2024

Werkboek Oostland is een samenwerkingsverband van de gemeenten Zuidplas, Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en de provincie Zuid-Holland. Hierin werken zij samen aan een duurzame, gezonde en vitale regio voor in de toekomst. Aan het woord is Chris Bos, werkzaam bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In het kader van het Werkboek Oostland houdt hij zich bezig met herstructurering. Lees welke rol Werkboek Oostland kan hebben voor de ondernemers in het gebied. “Ik zie het als mijn taak om tuinders binnen de randvoorwaarden zo goed mogelijk te begeleiden. De tuinbouw heeft veel in zijn mars en daar draag ik graag aan bij.”

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Chris Bos, 57 jaar. Ik ben woonachtig in Bergschenhoek. Sinds 2008 werk ik bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp op de afdeling Beleid als beleidsadviseur. Hier houd ik me voornamelijk bezig met de glastuinbouw.”

Hoe voel jij je verbonden met Oostland?
“Mijn achternaam doet vermoeden dat ik uit Bergschenhoek kom, maar oorspronkelijk kom ik uit de regio Utrecht. Sinds 1994 ben ik actief in het Oostland en al bijna tien jaar houd ik me bezig met glastuinbouw. Hierdoor voel ik me wel een beetje een Oostlander. Naast de glastuinbouw kent het Oostland voor mij nog meer parels, zoals de Groenzoom. Maar ook de Wageningen University Research (WUR) maakt Oostland een bijzondere plek.”

Hoe zie jij de toekomst van de Oostland-regio?
“Er is zoveel mogelijk in de regio en de toekomst biedt gelegenheid om dit te realiseren. Werkboek Oostland is daarin van betekenis, maar ook de ambitieuze ondernemers in de regio die kansen met beide handen aanpakken. Vergeet daarbij niet dat deze ondernemers soms ook marktleiders zijn, innoveren en op nationaal en internationaal gebied actief zijn. De komst van de WUR bevordert de innovatie van deze ondernemers. Zij houden zich bezig met vraagstukken die in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen. Zoals de Kas als Energiebron’ en de Kas als Apotheek’.
Herstructurering en het verduurzamen van een bedrijf gaat vaak gepaard met innovaties en nieuwbouw. Dit geeft een boost aan het bedrijf, maar vaak ook aan de omgeving. De toegevoegde waarde is ten voordele van de economische activiteit in de regio. Een voorbeeld zijn de twee warmtepompen in Pijnacker. Ammerlaan The Green Innovator is hiermee begonnen en andere ondernemers zijn hierin meegegaan, zoals Duijvestijn Tomaten. Maar ook de gemeente en de woningbouwcorporatie hebben een rol gehad in de ontwikkeling hiervan.”

Voor welk thema ben je projectleider en waarover gaat dat thema?
“Voor Werkboek Oostland heb ik het thema ‘herstructurering’ in mijn portefeuille. Kort gezegd gaat dit thema over het verbeteren van gebieden op de lange termijn. Gebieden die niet ideaal zijn verkaveld of die niet toekomstbestendig zijn. Onlangs zijn de eerste inventariserende gesprekken geweest met ondernemers uit de regio.
Een deel van het herstructureringsvraagstuk ligt bij de bedrijven zelf. Zoals het wel of niet uitbreiden van het bedrijf. De buurman wil stoppen met zijn bedrijf en je wilt het overnemen, maar dan moet je er samen uitkomen.
Iedere ondernemer heeft zijn eigen belang. Een commercieel belang, maar ook een belang bij de ontwikkeling van de regio. Met Werkboek Oostland doen we eerst onderzoek naar waar de vraag zit bij ondernemers. We willen dat ondernemers zelf de touwtjes in handen hebben, maar dat wij hen van hulp kunnen voorzien bij bijvoorbeeld duurzaamheid, handhaving en huisvesting.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?
“Maak me wakker met een vraag van een tuinder. Al jaren zie ik ondernemers grote investeringen doen, maar je moet altijd maar afwachten of je dit daadwerkelijk terugverdient. Ik zie het als mijn taak om hen binnen de randvoorwaarden zo goed mogelijk te begeleiden hierin. De tuinbouw heeft veel in zijn mars en daar draag ik graag aan bij. Zie het als een open uitnodiging voor ondernemers om aan te kloppen bij de gemeente om in gesprek te gaan.”



Pin It on Pinterest