Greenport Horti Campus

Vanaf komend schooljaar gaan Helicon, Citaverde en Wellantcollege samen verder onder één naam: Yuverta. Een enorme onderwijsinstelling, met 21.000 leerlingen en cursisten, verspreid over 53 locaties. “Wij bieden alle vormen van groen én blauw onderwijs”, vertellen Annemarie Moons en Titia Bredée. Zij zijn respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van Raad van Bestuur Yuverta. “Het is geweldig wat de Greenport heeft bereikt.”

Hoe ziet het onderwijs van Yuverta eruit?
Annemarie Moons: “We bieden vmbo, mbo en levenlang leren, met name in de domeinen groen en blauw. Daarbij kun je denken aan opleidingen op gebieden als Waterbeheersing en Urban green development. Dat is dus heel specialistische kennis.”
Titia Bredée: “Dat we kiezen voor groen en blauw is niet toevallig: blauw en groen zijn belangrijk in de landelijke agenda en dus zijn die domeinen ook heel belangrijk voor de regio’s waar we actief zijn, namelijk Holland, Zeeland, Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland.”

Onderwijs is belangrijk voor de toekomst van de sector. Hoe kan Yuverta daarbij helpen?
Annemarie Moons: “Wij leiden onze leerlingen op voor de praktijk. Op universiteiten wordt fundamentele kennis ontwikkeld over bijvoorbeeld water; onze leerlingen kunnen die kennis toepassen in bijvoorbeeld de kas. Op dat gebied zijn enorm veel vacatures. Omdat wij op zoveel plaatsen zitten, bereiken we ook jongeren in bijvoorbeeld de stad. Die leren dat een groene gevel ook bij land- en tuinbouw hoort, en dat je daar ook een baan kunt vinden.”

In West-Holland is Yuverta aangesloten bij de Greenport. Hoe bevalt dat?
Titia Bredée: “Annemarie was via Wellantcollege al lid van de Greenboard. Vanaf komend seizoen zijn we dus als Yuverta aangesloten. Ik ben nu ook bij een aantal digitale Greenboard-ontmoetingen geweest. Ik vind het geweldig wat jullie hebben opgebouwd. Een voorbeeld van hoe je moet samenwerken. Alle belangrijke partners zitten aan tafel, en die dragen de organisatie. Indrukwekkend.”

Hoe belangrijk is het voor Yuverta om aangesloten te zijn bij zo’n netwerk?
Annemarie Moons: “We zijn heel regionaal georganiseerd. Daar verbinden we innovatie met de praktijk. Dat doen we niet alleen in West-Holland, maar ook in andere regio’s. Zo hebben we in Geldermalsen de Fruit Tech Campus opgericht, samen met andere roc’s, toeleveranciers en de overheid.”
Titia Bredée: “Door aan te sluiten bij triple helix-netwerken, weten wij wat er speelt in de praktijk. Dus: aan wat voor mensen heeft de praktijk nodig, en hoe kan de overheid daarbij helpen? Daarvoor heb je dus echt samenwerking nodig.”

Tot slot: heeft u nog een vraag aan het Greenport-netwerk?
Titia Bredée: “Zeker. Goed omgaan met water is immers een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. Maar hoe doe je dat in een kas? En hoe ga je om met hergebruik van water? Daarover is al wel veel wetenschappelijke kennis. Maar onze studenten leren hoe je die kennis in de praktijk kunt brengen. Daarom ben ik zeer benieuwd hoe we de kennis van onze studenten over water nóg beter kunnen inzetten in de Greenport.”



Pin It on Pinterest