Jaarplan 2024

Het gebied aan de Bleiswijkse Violierenweg is al meer dan tien jaar het Horti Science Park (Greenport Horti Campus Oostland). Onderzoeksinstellingen, ondernemers en onderwijsinstellingen werken er samen aan thema’s als Fossielvrije Glastuinbouw en Digital Greenhouse. De betrokken partijen willen de campus verder laten groeien, vertelt wethouder Jan-Willem van den Beukel (Lansingerland) van Glastuinbouw en Greenport. “Als we ‘Home of Horti Science’ willen zijn en blijven, dan moeten we groot durven denken.” 

Het Horti Science Park wordt doorontwikkeld. Waarom?

“Het is al een campus van wereldformaat. Als je ziet wat voor instituten en bedrijven in de regio zitten! En als je ziet hoeveel buitenlandse ministers op bezoek komen, omdat ze weten dat wij de wereld kunnen voeden en kleuren! Wat hier gebeurt is dus belangrijk. Niet voor niets noemen we onze gemeente ‘Home of Horti Science’. Maar een wereldwijde toppositie is geen rustig bezit. We moeten daaraan blijven werken.”

Hoe ziet die doorontwikkeling er dan uit?

“De campus is nu nog klein: op een beperkte oppervlakte zit een aantal topinstituten. Dat willen we laten groeien. Niet alleen door meer ‘hardware’ – dus gebouwen – maar ook door meer software – dus ontmoetingen tussen mensen. Het ecosysteem heeft behoefte aan een ontmoetingsplaats. Kijk naar een campus als de High Tech Campus in Eindhoven. Het restaurant daar is de plek waar mensen elkaar ontmoeten. Daar ontstaan nieuwe ideeën. Zo’n kristallisatiepunt ontbreekt nu op Horti Science Park.”

Wat is het verschil met bijvoorbeeld het World Horti Center?

“Er is voor de ontwikkeling van tuinbouwcampussen (Greenport Horti Campus) in de regio een aantal locaties aangewezen, die onderling samenwerken. World Horti Center bijvoorbeeld, maar ook Dutch Fresh Port en Horti Science Park. Al die campussen hebben hun eigen meerwaarde. Zo draait het in het Horti Science Park vooral om fundamenteel en toegepast onderzoek. En vergeet niet: innovatie is internationaal, maar tegelijk heel lokaal.”

Hoe ziet het Horti Science Park er in de toekomst uit?

“Als ik door mijn oogharen naar de toekomst kijk – pak ‘m beet twintig jaar verder – dan zie ik een gebied met meer bedrijvigheid, met start-ups en scale-ups in verzamelgebouwen, met verschillende nationaliteiten, met huisvesting in het gebied Bleizo West (het gebied rondom het nieuwe treinstation), met onderwijs, en met heel veel innovatie. Een gebied dat kleur geeft aan de wereld en de wereld voedt.”

Hoe ziet het proces naar dat toekomstbeeld eruit?

“De projectgroep heeft een consultancybureau de opdracht gegeven een businessplan te schrijven. Die wordt voor de zomer opgeleverd. Voor dat plan spreekt het bureau met alle betrokkenen, zoals overheden en bedrijven. De Greenport West-Holland is hier nauw bij betrokken. En het heet bewust ‘businessplan’. Horti Science Park moet namelijk draaien op de dynamiek van de aanwezige bedrijven, waarbij de overheid faciliterend optreedt.”

Het zijn flinke ambities.

“Het is onze verantwoordelijkheid om de wereld te kleuren en te voeden. Als we die opdracht serieus nemen, dan moeten we vooruit denken. Dus niet als kruideniers één jaar vooruitkijken, maar verder durven kijken. In Eindhoven gaat een vrij grasveld ook niet naar bijvoorbeeld een sportvereniging: dat wordt vrijgehouden voor de toekomst. Mijn boodschap is: als we echt ‘Home of Horti Science’ willen zijn en blijven, dan moeten we groot durven denken.”



Pin It on Pinterest