Jaarplan 2024

Op de foto: Osama Alhadia en Dennis Hartman

Dennis Hartman is Adviseur WerkgeversServicepunt bij het UWV voor de regio Haaglanden. Wat doet het UWV voor het tuinbouwcluster? Of eigenlijk: wat kan het UWV doen voor het tuinbouwcluster? “Vergeet niet dat je als werkgever ook solliciteert bij de werknemer.” 

Wat doet een adviseur WerkgeversServicepunt bij UWV? 

“Het WerkgeversServicepunt is een samenwerking tussen het UWV en de gemeente. Samen zijn zij één loket voor werkgevers met arbeidsmarktvraagstukken. Bijvoorbeeld als zij personeel zoeken of als zij sociaal willen ondernemen. Wij kunnen werkgevers daarin helpen omdat zowel gemeenten als UWV ook mensen met een uitkering helpen bij het vinden van een baan. Dus we kunnen makkelijk schakelen en matches maken. Als UWV gaan we in gesprek met de werkgever die op zoek is naar kandidaten. Aan werkzoekenden bieden we cursussen en handvatten aan, zoals een VCA- of heftruckcertificaat.” 

De tuinbouw zoekt veel werknemers voor verschillende functies: zijn die bij het UWV te vinden?

“Op dit moment is er krapte op de arbeidsmarkt in alle branches. Als je kijkt naar de tuinbouwsector zijn er na maart 2022 11 procent minder uitkeringen ten opzichte van eind 2021. Dit neemt niet af dat er nog steeds mensen zijn die thuis zitten. Met hen gaan we in gesprek: ‘heb je erover nagedacht om de tuinbouw in te gaan? Wat is de intrinsieke motivatie om deze stap te nemen?’ Dat vinden we het belangrijkst.” 

Hoe wordt naar het UWV gekeken? 

“Werkgevers denken vaak niet als eerste aan het UWV als ze op zoek zijn naar kandidaten. Vaak wordt ook gedacht: “Hé, met deze kandidaat is er iets.” Maar als we zelf onze baan verliezen, kloppen we ook bij het UWV aan voor een uitkering. 

Wat ik merk is dat werkgevers nog onvoldoende weten wat UWV voor hen kan betekenen. Productiepersoneel zoeken werkgevers vaak bij een uitzendbureau. Ze weten niet dat ze bij het UWV kunnen aankloppen voor alle niveaus. Wij willen vooral de partner zijn voor arbeidsmarktvraagstukken in een lastige arbeidsmarkt.”

Hebben huidige werkzoekenden van het UWV wel de goede kwalificaties? 

“Het gaat vooral om wat je wil en wat je kan. Motivatie is het allerbelangrijkst. Soms heb ik werkgevers die zeggen: ‘Als ze gemotiveerd zijn, dan is het goed.’ Het komt niet vaak voor dat mensen geen diploma’s hebben, dus ontbreekt het dan aan motivatie? Of om de vaardigheid om jezelf te promoten? 

Als je drie tot vier keer bent afgewezen, krijgt je motivatie een knauw. Dan bieden we een workshop aan zoals ‘Succesvol naar werk’. Daarnaast hebben we ook nog andere tools richting de werkgever, zoals een proefperiode van twee maanden met behoud van uitkering.” 

Welke kwalificaties hebben mensen doorgaans bij het UWV? 

“Voor de regio Haaglanden hebben we zesduizend mensen in de WW. Daarvan is 13 procent op MBO 3-4 niveau, 8 procent op WO-niveau en 12 procent op HBO-niveau. Dat zijn goede startkwalificaties. Er wordt steeds meer gekeken naar vaardigheden, in plaats van naar opleidingsniveau. Bij het UWV maken we daarom een dashboard skills aan. Op de website werk.nl zie je welke competenties er nodig zijn voor een bepaalde baan. 

Het tuinbouwcluster ondergaat een grote ontwikkeling in digitalisering en automatisering. Er zijn meer technische mensen nodig. Een reparatie moet snel gedaan worden. Dit vraagt om bepaalde vaardigheden die niet per se vasthangen aan een opleidingsniveau. Het is een hands-on mentaliteit.” 

Een cv wordt vaak nog gezien als het belangrijkste visitekaartje. Is dat nog wel terecht?

“Een cv zegt iets over wat je gedaan hebt, maar niet over wat je nu kunt. Werkgevers moeten daarom verder kijken dan het cv. Zo had ik een man van zestig jaar, een engineer op WO-niveau: Osama. Hij had gestudeerd op de TU, maar geen diploma behaald. Hij ontving toen anderhalf jaar WW en was op zoek naar werk. Ik had hem aangeboden in het tuinbouwcluster, maar hij voldeed niet aan de eisen. Uiteindelijk was startup BBLS op zoek naar een engineer. Naast een gesprek heeft hij een opdracht gedaan en met succes voltooid. Op basis van die resultaten is hij eerst via proefplaatsing van twee maanden gestart. Nu werkt hij daar onder een contract.” 

Heeft u een oproep voor werkgevers in de tuinbouw? 

“Kijk eens met een andere bril naar de kandidaat. Vergeet daarnaast niet dat je als werkgever ook solliciteert bij de werknemer. Dat is op dit moment de arbeidsmarkt. Wanneer je investeert in een werknemer, betaalt dit zich aan je uit. Denk daarom ook na over wat je als werkgever voor toegevoegde waarde bent voor een kandidaat. En ik zou werkgevers willen oproepen: kom eens met me praten over je arbeidsmarktvraagstukken. Of het nu gaat over personeelstekort, sociaal ondernemen of afscheid nemen van werknemers.”

Dit is een geactualiseerde versie van het artikel in het magazine ‘Aan het werk’ dat enkele maanden geleden werd gelanceerd. Lees Magazin Aan het werk online

 



Pin It on Pinterest