10 winnende projecten 3e ronde One Single Hub

Gepubliceerd op:
6 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
9 februari 2023

De One Single Hub regeling richt zich op incubators en accelerators binnen het Nederlandse ecosysteem die zich richten op het verbeteren van de voorzieningen voor innovatief ondernemerschap. One Single Hub wil regionale krachten bundelen om start-ups en scale-ups op een effectieve en efficiënte manier te ondersteunen en bewezen resultaten uit te breiden.

Lees hieronder welke 10 projecten de derde subsidieronde wonnen en hoe zij met hulp van One Single Hub hun programma's verder uitrollen.

SportBoost NL

Topsport is dankzij de hoge eisen en nadruk op detail een bron van technologische vernieuwingen. Nederland staat bekend als een innovatieve speler op het gebied van sporttechnologie. Dankzij One Single Hub komt het succesvolle Belgische SportUp Boost-programma naar Nederland.

SportBoost NL werft en ondersteunt start-ups met vroegefase bedrijfsideeën en begeleidt hen in de fase voordat zij een acceleratieprogramma volgen. Dat is een programma dat start-ups helpt hun producten of diensten sneller op de markt te brengen. Ook bereidt SportBoost NL hen voor op deelname aan zo'n accelerator, namelijk imec.istart.nl. De hiervoor geselecteerde start-ups kunnen werken aan de ontwikkeling, uitrol en groei van hun bedrijfspropositie. Er is voor hen ook financiering beschikbaar van €100.000 tot €250.000.

SportBoost NL

Momentum

Dit 4 maanden durende programma ondersteunt vrouwelijke ondernemers in Nederland bij het starten van hun eigen bedrijf. Startupbootcamp, Equals, Workmode en Unknown bundelen hun krachten in het Momentum-programma. De samenwerking tussen de 4 bedrijven creëert een nationaal netwerk van vrouwelijke ondernemers en ondersteuningsprogramma's. Dit zorgt voor een betere toegang tot kennis, talent, financiering, samenwerkingspartners en markten.

Tijdens het programma ontwikkelen de ondernemers hun businessideeën, krijgen ze begeleiding en ondersteuning van experts en hebben ze toegang tot online en fysieke bijeenkomsten en workshops. Het programma sluit af met een demodag waar de vrouwelijke ondernemers hun bedrijf kunnen presenteren aan een groot publiek.

OneSpaceHub

Het start-up-acceleratorprogramma OneSpaceHub richt zich op het stimuleren van ruimtegerelateerde start-ups en scale-ups in Nederland. Het programma verbetert de faciliteiten voor innovatief ondernemerschap in de ruimtevaartsector door bestaande ondersteuningsprogramma's te koppelen en uit te breiden. Het doel is om de reis te optimaliseren van idee naar start-up en scale-up en zo talent en ondernemerschap te versterken.

OneSpaceHub brengt de expertise samen van de best presterende programma's, met name op het gebied van onderwijs, activering en pre-incubatie. Het programma is een samenwerking tussen verschillende ruimteprogramma's en academische instellingen, waaronder de Universiteit Twente, PLNT! Leiden en de Radboud Universiteit.

OneSpaceHub

Startup Readiness Program (SRP)

Het subsidieproject richt zich op het opschalen van het Startup Readiness Program (SRP), een supportprogramma dat regionale partijen een gezamenlijke aanpak biedt voor het helpen van startende ondernemers om hun bedrijfsidee om te zetten in een betaalbaar product. SRP voegt waarde toe aan regionale ecosystemen doordat er een gezamenlijke taal, aanpak en datamodel zijn voor de begeleiding van startende ondernemingen. Dit verhoogt het lerend vermogen en voorkomt tegenstrijdige adviezen en versnippering in het ecosysteem. 

Concreet willen verschillende partijen uit Friesland, Groningen en Drenthe het programma implementeren in hun regio. De opschalingsactiviteiten bestaan onder meer uit het creëren van draagvlak onder de regionale partijen voor een gezamenlijke aanpak, een datadashboard en een digitale omgeving. Doel van het project is een grotere impact te behalen door de samenwerking tussen bestaande supportprogramma's te verbeteren en het SRP beter aan te sluiten bij landelijke supportprogramma's.

GreenGrowthCoalition

Het nieuwe programma GreenGrowthCoalition bundelt de krachten van HortiHeroes en WorldStartup, twee erkende spelers in de agrifood en tuinbouw. Het programma richt zich op het aantrekken en ontwikkelen van talent en op het begeleiden van start-ups met innovatieve oplossingen voor de sector. De kennis en expertise van HortiHeroes en WorldStartup worden opgeschaald naar de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.

HortiHeroes en WorldStartup hebben de afgelopen jaren tientallen talenten en honderden start-ups getraind en geholpen bij marktvalidatie en co-creatie met strategische partners en klanten. De organisaties maken al jaren deel uit van Greenport West-Holland: het regionale innovatie ecosysteem met meer dan 50 partners.

GreenGrowthCoalition

Newstart Journey

Het is voor start-ups over het algemeen uitdagend om financiering te vinden. Voor mensen met een migrantenachtergrond is het bijna onmogelijk, met name door het gebrek aan netwerk. Newstart Journey is een project van Forward·Inc en Rockstart, twee organisaties met jarenlange ervaring in het bieden van ondersteuning aan nieuwkomer-start-ups en start-ups met een duurzaam aspect.

Het programma combineert de expertise van deze 2 organisaties op het gebied van financiering, coaching en opschaling, en richt zich op nieuwkomer-start-ups die moeite hebben met financiering. Het programma zal landelijk uitgerold worden.

eHealth accelerator

eHealth Accelerator is een samenwerking tussen Technological Innovation in Medicine (TIM) en Incubator Leeuwarden, die zich richt op med-tech start-ups. Het programma biedt coaching en begeleiding aan start-ups terwijl ze toegang krijgen tot een netwerk van zorginstellingen en medische organisaties om hun innovaties in de praktijk te testen en implementeren.

TIM is een samenwerking tussen jonge professionals uit de technische- en medische sector. Inqubator Leeuwarden heeft ervaring met het begeleiden en coachen van start-ups om hun innovatie naar de markt te brengen.

eHealth accelerator

AgriFoodTech Venture Studio

StartLife helpt ondernemers al sinds 2010 om agrifood start-ups met een blijvende impact op te bouwen en te laten groeien. Dat doet StartLife via de inzet van ervaren mentoren en coaches en door innovatieve ondernemers in contact te brengen met multinationals en durfinvesteerders in de agrifoodsector.

Om de impact op het voedselsysteem te vergroten, ontwikkelt StartLife samen met NoMilk2Day en Naked Innovations de bouwblokken voor een venture studio programma. Het doel van dit programma is dat er de komende 5 jaar 25 nieuwe hoogtechnologische agrifood start-ups worden opgezet, die minimaal 250 onderzoekers en ondernemers uit binnen- en buitenland aan zich verbinden.

Draper Richards Kaplan (DRK)

Ondernemers die maatschappelijke impact durven maken, zijn onmisbaar voor het oplossen van de grote sociale- en duurzaamheidsvraagstukken. Er is een tekort aan ervaring en expertise binnen het domein van de zogenoemde impact start-ups, zowel in het bouwen van de onderneming als in de begeleiding ervan.

Met One Single Hub halen ScaleUpNation en Social Impact Factory het succesvolle venture programma Draper Richards Kaplan (DRK) Foundation naar Nederland. De DRK Foundation is een wereldwijd opererend filantropisch bedrijf dat sociale ondernemingen ondersteunt. Het bijbehorende programma biedt een combinatie van financiële ondersteuning en intensieve individuele begeleiding. Aan de hand van dit supportprogramma moet het aantal Nederlandse impact start-ups dat aan het opschalen is, verdubbelen van 13% naar 25% van het totale aantal Nederlandse impact start-ups.

Start up People

Impact start-ups zijn bedrijven met een co-creatieve en impactgerichte mentaliteit. Ze creëren circulaire bedrijfscases en zoeken samenwerking in de keten. Zij hebben een specifieke behoefte aan kennis en begeleiding. De programma's Noorderwind en Starthub Wageningen bieden de juiste expertise. De programma's worden ondersteund door diverse zogenoemde living labs en er zijn verschillende fondsen bij betrokken. 

Om de impact start-ups gericht te ondersteunen, wordt het gehele programma - met trainingen en hulpmiddelen - gedigitaliseerd. Ook gaan de huidige trainers extra trainers opleiden. Hierdoor kan Start up People het aanbod verbeteren voor de 80 alumni impact start-ups en 40 huidige impact start-ups. Het doel is om uiteindelijk ook 60 nieuwe impact start-ups te helpen.

Bent u tevreden over deze pagina?