Deze e-mail online lezen

 

Ik ben een Zuid-Hollander

Als iemand me vraagt waar ik woon, dan antwoord ik meestal met ‘Naaldwijk’ of ‘Westland’. Als de vraag komt van iemand uit het buitenland, dan zeg ik ‘Nederland’ of ‘een ‘plaats in het Nederlandse kassengebied, vlakbij Rotterdam en Den Haag’. En slechts heel af en toe antwoord ik met ‘Zuid-Holland’. 

Da’s gek. Want de provincie is een van de belangrijkste bestuursorganen van het land. En niet alleen dat: een provincie heeft vaak een enorm sterk eigen karakter. Als ik bijvoorbeeld schrijf ’Friesland’, dan heeft u daar gelijk een beeld bij. Hetzelfde geldt bij ‘Limburg’ of ‘Drenthe’. U ziet gelijk landschappen, gezichten, steden, mensen. 

Ik woon in Zuid-Holland. En ook onze provincie heeft een ijzersterk karakter. Een economisch én politiek belangrijke provincie met afwisselend stedenbouw en buitengebied. En de kust niet te vergeten.  

In het geval van het tuinbouwcluster is Provincie Zuid-Holland bovendien een zeer betrouwbare en sterke partner. Achter de schermen speelt de provincie een actieve rol bij enorm veel programma’s en projecten: van financier tot sparringpartner, van vaandeldrager tot initiatiefnemer. 

In de korte periode dat ik actief ben voor Greenport West-Holland ben ik de provincie talloze malen tegengekomen. Dat waren stuk voor stuk zeer goede bijeenkomsten. Want het fijne is: bij de provincie werken ook nog eens prettige mensen. Mensen die weten wat de rol is van het tuinbouwcluster, en welke potentie we nog hebben. Dat is plezierig samenwerken. 

Daarom dacht ik: in het voorwoord van deze Update mag ik best wel eens een groot compliment geven aan onze belangrijkste partner. En als iemand voortaan vraagt waar ik woon, dan zal ik vaker antwoorden met ‘Zuid-Holland’. 

Angelique de Wit 
Directeur Greenport West-Holland 

Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 

Greenport West-Holland feliciteert Stolk Brothers uit Bergschenhoek met het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. Broers David en Pieter Stolk namen onlangs de prijs in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in Aalsmeer. Oesterzwammerij win de Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’. De prijzen werden uitgereikt door Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en André Kuipers. [Lees verder]

Market Readiness Programma voor bedrijven die willen innoveren 

Op 8 mei start een nieuw Market Readiness Programma. Dit 10-weekse programma helpt ondernemers om systematisch klantinzicht te verzamelen en dit om te zetten naar een propositie die naadloos aansluit op het kernprobleem van hun klant, om daarmee uiteindelijk een betalende (kern)klant aan zich te binden. Download de flyer over het programma in het [nederlands] of in het [engels].

Coördinator: Marleen Scholten (Gemeente Westland)
Projectleider Biobased: Willem Kemmers

Workshop 'Nieuwe Lunchcultuur op de Werkvloer’ tijdens event Vrouwen & Voedsel 

Meer dan 150 vrouwen uit de voedselsector namen onlangs deel aan 'Vrouwen & Voedsel'. Doel van het event in het Provinciehuis van Utrecht was het bevorderen van duurzame voedselsystemen en het benadrukken van de rol van vrouwen in de transitie naar een duurzamere toekomst voor ons voedsel. Het evenement bood diverse workshops, zoals 'Nieuwe Lunchcultuur op de Werkvloer’ door Natasja van der Lely (Greenport West-Holland) en Marjolein Geurts (BeBright). [Lees verder]

Projectleider Biobased: Willem Kemmers

Bezoek aan Green Chemistry Campus en Protix 

Een delegatie van Provincie Zuid-Holland bracht onlangs een bezoek aan de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom en aan Protix (de grootste insectenkweker van ons land). Doel was om inzicht te krijgen welke ontwikkelingen spelen in de Nederlandse Delta op het gebied van materialentransitie en reststroomverwerking. Het bezoek was georganiseerd door Willem Kemmers (Greenport West-Holland) en Nicole Romijn (PZH)

Coördinator Energie: Nellie-Anne Guijt (Provincie Zuid-Holland)
Programmaregisseur EnergieAkkoord: Martin van der Hout

Podcast over energietransitie in de tuinbouw 

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is gestart met een maandelijkse podcastserie ‘Daar krijg je energie van’. Voor de eerste editie ging de NVDE langs bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. Daar werden Ted Duijvestijn (Duijvestijn Tomaten, bestuurslid Greenport West-Holland) en Martin van der Hout (programmaregisseur EnergieAkkoord Greenport West-Holland) geinterviewd. Ted Duijvestijn: "Dit is niet de eerste energietransitie die de tuinbouw doormaakt.” Beluister de podcast via de [website van NVDE] of via [Spotify].

Roadshow Hebei en Shandong na IPM Hortiflor in Bejing 

Van 23 tot en met 25 mei is de IPM Hortiflor in Beijing, een van de grootste tuinbouwbeurzen in Azië. Provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland organiseren in aansluiting op deze beurs een roadshow naar Hebei en Shandong (China). Deze tour zal plaatsvinden van 25-28 mei 2024 en is onder leiding van Gedeputeerde Meindert Stolk van Provincie Zuid-Holland. [Lees verder]

[Lees de blogs van Greenport West-Holland]

Een (bio)diverse tuinbouw

Sinds 1 februari heb ik een van de mooiste banen binnen het tuinbouwcluster. Die datum ben ik gestart als directeur van Greenport West-Holland. Dat betekent dat ik me dagelijks mag inzetten voor een gezonde, duurzame en vitale toekomst voor de tuinbouw in onze regio. En dat ik een column mag schrijven voor Goedemorgen! 

De tuinbouw kende ik door mijn achtergrond al behoorlijk lang. Dat is fijn als je je moet inwerken voor een nieuwe functie. Het gevaar is echter dat je denkt alles al te begrijpen. Dat er voor jou niks nieuws onder de zon is en dat je het speelveld al op je duimpje kent. ‘Maar binnen Greenport West-Holland kom ik dagelijks in aanraking met nieuwe ontwikkelingen. Dat komt doordat onze inhoudelijk medewerkers expert zijn binnen hun thema, en zelfs vooroplopen in het signaleren van nieuwe trends in de tuinbouw. Wie wil weten hoe de toekomst eruitziet, zou eigenlijk eens met mijn collega’s moeten sparren. Want ze zijn niet alleen hartstikke deskundig, maar ook heel gepassioneerd over hun vakgebied'. [Lees verder]

Het laatste nieuws op onze website

Bezoek onze website voor het laatste nieuws.