Deze e-mail online lezen

 

Voorwoord

U heeft het ongetwijfeld vernomen: Greenport West-Holland heeft een nieuwe directeur. Op 1 februari start Angelique de Wit als opvolger van Jolanda Heistek. We heten haar van harte welkom! En in deze eerste Update van het nieuwe jaar leest u ook onder meer over het zeer succesvolle startevent van het Greenport Horti Campus Katapult-programma.

Angelique de Wit aangesteld als nieuwe directeur Greenport West-Holland

Angelique de Wit is per 1 februari de nieuwe directeur van Greenport West-Holland. Zij volgt daarmee Jolanda Heistek op, die vorig jaar is overgestapt naar Royal FloraHolland.

Angelique is zeker geen onbekende in het regionale ondernemersnetwerk en glastuinbouwcluster. Ze werkte voorheen bij Rabobank Westland, bij gemeente Westland, bij stichting Westland Marketing, bij VNO-NCW West, bij World Horti Center en recent bij Achmea/Hagelunie. [Lees verder]

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 bekend

Greenport West-Holland feliciteert Stolk Brothers uit Bergschenhoek met de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 en Division Q uit Monster met de nominatie voor de themaprijs Circulair Ondernemen. Op 6 maart wordt tijdens een feestelijk evenement in Greenport Aalsmeer bekendgemaakt wie de winnaars zijn.De genomineerde bedrijven voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 zijn: Stolk Brothers, Roobeek Group (Arcen), VDE Plant (Woubrugge) en Iribov (Heerhugowaard). Voor de themaprijs zijn genomineerd: Division Q, Oesterzwammerij (Bloemendaal), Circular Plastics (Aalsmeer) en Elstgeest Potplanten (Nieuwe Wetering). [Lees verder]

Coördinator: Eric Poot (Wageningen University & Research)
Programmaregisseur Innovatiepact: Woody Maijers

Succesvolle start Greenport Horti Campus Katapult-programma

Afgelopen week was de échte start van het Greenport Horti Campus Katapult-programma in het World Horti Center. Meer dan 50 bezoekers deelden inspiratie en inzichten over hoe onderwijs en bedrijfsleven nóg beter op elkaar kunnen aansluiten, en deden mee aan rondetafelsessies over Horti Academy, Dutch Fresh Port, Horti Science Park, World Horti Centrum, Meer instroom vanuit het voortgezet onderwijs en Innovatie van de beroepspraktijk. Tijdens de bijeenkomst bleek dat er al veel mooie initiatieven zijn gestart. [Bekijk de foto’s van het startevent] of ga naar de [webpagina over het Katapult-programma].

Ondernemer, doe mee met het Katapult-programma!

Een betere aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk kan alleen door een goede samenwerking. Daarom roept Greenport Horti Campus ondernemers in Greenport West-Holland op mee te doen met het Greenport Horti Campus Katapult-programma. Daardoor maken we samen het hele cluster én uw bedrijf future proof. Daarover maakten we een korte video, die werd gelanceerd tijdens het startevent van het Greenport Horti Campus Katapult-programma. 

Start onderzoeksprogramma REWIRE over duurzame landbouw en tuinbouwtransitie

Komende week gaat het onderzoeksprogramma REWIRE van NWO van start. Dit onderzoek naar duurzame landbouw en tuinbouwtransitie kijkt naar hoe innovatie plaatsvindt in samenwerkingsverbanden. Partners zijn onder meer Greenport West-Holland, MBO Lentiz,  Forever Plants,  Provincie Zuid-Holland en gemeente Waddinxveen. Het onderzoek vindt op verschillende niveaus plaats: zowel op organisatieniveau als in de zogenaamde 'transitielabs' van het programma Circulaire Metropool en andere programma's (zoals het Innovatiepact).

Startbijeenkomst Digitalzh in World HortiCenter

Dinsdagmiddag 12 maart trapt Digitalzh af in het World HortiCenter in Naaldwijk. Digitalzh geeft kleine en middelgrote bedrijven de kans om te leren van andere bedrijven over het inzetten van slimme, digitale oplossingen voor alledaagse vragen. Vragen die aan bod komen zijn onder meer: hoe doe je meer met je schaarse personeel, en hoe beperk je de hoge kosten van materialen en energie?

De bijeenkomst start om 15;00. Er is een keynote van onder andere Adrienne Vertooren (oprichter i-lab in Gorinchem) en er zijn drie workshops: Slim onderhoud: voorspel onderhoud en voorkom uitval, Slim automatiseren: los personeelstekorten en hoog verloop op en Slim plannen: gebruik de data die je al hebt beter. [Meer informatie/aanmelden]

Projectleider Biobased: Willem Kemmers

‘Meer kijken naar welke grondstoffen regionaal beschikbaar zijn’

Reststromen van bijvoorbeeld fresia en roos zijn prima te gebruiken als basis voor bijvoorbeeld laminaten en bouwplaten. Dat bleek tijdens het project Biomaterialenfabriek, dat onlangs werd afgerond door VanHier. Tijdens dat project – gesteund door CityLab010 en Greenport West-Holland – deed VanHier onderzoek naar het productieproces van bouwmaterialen op basis van reststromen, en naar mogelijke afzetmarkten. “We zouden meer moeten kijken naar welke grondstoffen regionaal beschikbaar zijn.”

Klaske Postma van VanHier is designer, onder meer van mooie meubelen. En het stoorde Klaske enkele jaren geleden dat er zo weinig lokale grondstoffen beschikbaar zijn. Terwijl er wél jaarlijks enorme hoeveelheden ‘afval’ van bijvoorbeeld tuinbouw-, landbouw- of maaibedrijven worden weggegooid of gecomposteerd. 

Zouden die reststromen geen beter lot verdienen? Het antwoord is duidelijk: ja. Maar wie zou dat moeten doen? Want tot voor kort waren er geen bedrijven in de regio die kleinere bouwplaten zouden kunnen persen. En dus dook Postma er zelf bovenop. [Lees verder]

Interview met biologische-bollenkweker

Greenport West-Holland is partner van Nieuw Voer, een podcast van Alexander Prinsen waarin hij op zoek gaat naar de transitie in de landbouw. Onlangs interviewde Prinsen bloembollenkweker John Huiberts. Samen met enkele collega’s laat hij zien dat het mogelijk is om biologische bloembollen te telen met een goed verdienmodel. [Beluister het interview]

Het laatste nieuws op onze website

Bezoek onze website voor het laatste nieuws.